Forum o wszystkim Strona Główna o wszystkim
Forum o wszystkim


Kawałek kuchnii z każdego kraju czyli...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum o wszystkim Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
jucha
Prezes
Prezes



Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 575
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

 PostWysłany: Śro 21:28, 19 Lip 2006    Temat postu: Kawałek kuchnii z każdego kraju czyli... Back to top

Hejka ludu!!!!!!

Dzisiaj troszkę z kuchnii greckiej!!!!! Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

KORECZKI DELFICKIE Razz Very Happy Laughing Laughing

SKłADNIKI:
10 dag czarnych drylowanych oliwek w zalewie
1 duży zielony ogórek
3 dojrzałe, twarde pomidory
20 dag sera feta
zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Oliwki odsacz na sitku. Obierz dokładnie ogórka i pokrój w grubą kostkę, tak samo pomidory. Z pomidorów usuń pestki. Fetę pokrój w kostkę. Na drewniane wykałaczki nadziewaj kolejno ogórka, fetę, pomidorai oliwki. Koreczki układaj warstwami na tacy. Każdą warstwę posyp obficie ziołami prowansalskimi, świerzo mielonym pieprzem i odrobinką soli. Pozostaw na 15 min, aby koreczki przeszły aromat ziół!!!!!!!!

Życzę smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

GRECKI DESER Z JOGURTU

SKłADNIKI:450 ml gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki płynnego miodu
50 g obranych migdałów

PRZYGOTOWANIE:
Migdały praż przez chwilę na suchej patelni, a gdy wystygną, posiekaj je. Połacz je z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj. Przelej do miseczki i ochłodź. Przed podaniem posyp cynamonem!

Idealne danie na upalne dni!!!!!!!!! Smacznego!!!!

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Meg
Adminka
Adminka



Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 458
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa/Polska

 PostWysłany: Czw 13:13, 20 Lip 2006    Temat postu: Back to top

Dzisiaj z kuchnii ojczystej!!!!!!!

KREM Z JEŻYNAMI

Przygotowanie 25 minut
Oczekiwanie 75 minut
Na 6 porcji
Porcja-ok.280 kcal

>szklanka mleka
>strąk wanilii
>4 żółtka
>15 dag cukru
>300 ml jogurtu naturalnego
>2 łyżeczki żelatyny instant
>50 dag jeżyn
>6 łyżek soku z pomarańczy

Mleko zagotować z miąższem wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodać dodać do mleka, podgrzewać, aż powstanie gęsty krem. Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, połączyć z jogurtem i kremem mleczno-żółtkowym. Jeżyny wymiewszać z sokiem pomarańczwym, odstawić na około 15 minut. Krem nałożyć na 6 pucharków, przekładając go jeżynami.
Wstawic do lodówki na godzinę.

Smacznego!!!!!!!!! Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
jucha
Prezes
Prezes



Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 575
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

 PostWysłany: Sob 14:21, 22 Lip 2006    Temat postu: Back to top

Ludu dzisiaj również polskie danie, a raczej desery bo aż dwa!!!!!!!!!!

MAGDALENKI Z JAGODAMI

Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 15 min
15 sztuk
Sztuka: ok. 170 kcal

SKłADNIKI:
2 jajka
pól szklanki mleka
20 dag maki
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag masła
12 dag cukru
Sazczypta soli
25 dag jagód
Cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Jagody przebra, opłukac, odsączyc.Żółtka rozmącic z mlekiem, wsypac przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szcyptą soli,utrzec. Masło i cukier rozpuścic w rondelku, ostudzic, wlac do ciasta, cały czas ucierając. Białka ubic na sztywno, delikatnie połączyc z ciastem. Na koniec dodac owoce, delikatnie wymieszac. Peragaminowe foremki napełnic do poowy wysokości, piec 15 min w temp. 190 stopni celcjusza. Posypac cukrem pudrem!!!!!!!

Smacznego

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

MLINOWE CUDO

Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 2,5 h
Pieczenie: 10- 15 min
10 porcji
Porcja: ok. 470 kcal

SKŁADNIKI:

CIASTO:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
Pół torebki cókru waniliowego
2 żółtka
sól

KREM:
25 dag czekolady deserowej
10 dag madła
2 jajka
Żółtko
8 dag cukru
20 dag malin
2 łyżki konfitury malinowej

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO
Masło posiekac z mąką. Dodac cukier puder i waniliowy, szczyptę soli i żółtka. Zgnieśc ciasto, owinąc je folią, włożyc do lodówki na 30 min. Formę wylepic ciastem, ponakłuwac widelcem. Pic ok. 10- 15 min w temp. 200 stopni celcjusza. Ostusdzic.

KREM
Czekoladę i masło stopic na parze, ostudzic. Jajka, żołtko i cukier zmiksowac w kąpieli wodnej, utrzec z czekoladą na krem. Wyłożyc go na kruchy spód, wstawic do lodówki na 2 godziny. Udekorowac malinami i podgrzaną konfiturą.

Smacznego!!!!!!!!!
Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum o wszystkim Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach